Artistul poate fi descurajat de critica sau de indiferenţa celei mai desăvârşite nulităţi. Pentru a-şi contura forma are neaparat nevoie de caldură aprobării şi aprecierii, ba chiar de strălucirea admiraţiei. Când o epocă e săracă în opere de valoare, vinovat e publicul, nu artiştii.


vineri, 5 martie 2010

ICOANE

Cum de ne privesc icoanele.....?
În pofida austerităţii simbolice şi tehnice, în care icoana ne trimite către un fapt istoric sau biblic precis, sensul pe care ea îl actualizează este delimitat fără a fi vreodată complet descoperit. De aceea, reprezentarea iconografică oferă invitaţia de a parcurge un perpetuu drum interogativ şi un neîncetat itinerariu de frumos interviu al privirilor om / divinitate.


 

 












 














Icoana pe sticla.

Tehnica icoanelor pe sticlă arată marea simplitate a mijloacelor de care s-au servit aceşti zugravi ţărani, asemănătoare cu acelea ale olarilor sau cu cele întrebuinţate pentru încondeiat ouăle, fapt ce pune şi mai mult în evidenţă talentul, simţul artistic al meşterilor ţărani care au trudit aceste picturi.

Cu vocabularul ei redus, cu maniera primitivă, care nu cunoaşte perspectiva, tridimensionalitatea şi anatomia, cu stilul narativ ce suprapune planurile şi redă timpul spaţial, cu decorul naiv şi culoarea fascinantă, cu libertăţile numeroase care împing fantezia spre neverosimil, cu compoziţia organizată după bunul plac al creatorului şi, în sfârşit, cu exagerările ei generoase, arta zugravilor ţărani români este expresia spiritului popular şi a simţului artistic care-l definesc pe meşterul iconar.
































Icoane pictate pe lemn preparat in tehnica zugravirii icoanelor bizantine.
Pictura icoanelor infatiseaza lucrurile ce reflecta o lumina interiaora nebeneficiind de o sursa exterioara. Intr-o icoana, materia, suprafetele, desenul, obiectul si semnificatia devin conditii de contemplare. Pictarea icoanelor este o forma de arta care imbina aceste elemente intr-un tot unitar cu semnificatii profunde.
Baza icoanei bizantine este o placa de lemn uscat, de preferinta de tei sau de brad. Pe partea frontala se lipeste o panza si pe aceasta se intind mai multe straturi de gled. Dupa uscare, aceste straturi vor forma un suport dur care se slefuieste cu grija pentru a oferi pictorului o suprafata neteda de lucru.
Desenul este incizat pe placa astfel preparata, dupa care se intind mai multe straturi de culoare, de la cea mai inchisa pana la cea mai deschisa, dupa o tehnica numita "iluminare".
Tehnica "iluminarii" este fundamentala, indeosebi in executarea chipurilor, care se completeaza cu liniute foarte deschise la culoare, asa numitele blick-uri sau ecleraje, care scot in evidenta ochii.
Aceasta tehnica avea o semnificatie teologica clara: drumul omului catre "noua creatie", creatia in lumina lui Dumnezeu.
Din aceasta cauza, tema centrala a icoanei este lumina. Icoana se picteaza pe lumina si de aici rezulta intreaga esenta a picturii iconice.
Lumina, in traditia icoanei bizantine, se picteaza cu aur, care se manifesta ca lumina pura. Aurul poate fi asezat ca o masa compacta sau ca o panza de paianjen cu raze subtiri care provin de la Divinitate si lumineaza toate lucrurile din jur. Aurul este un element fundamental in icoana deoarece este simbolul luminii divine.




Etape zugravire icoana pe lemn.






































































Icoana tehnica fresca


3 comentarii:

  1. Esti o mare artista care s-a nascut pe ulita copilariei mele. Talentul tau a crescut o data cu tine si ati inflorit precum florile in gradina.
    Picturile tale par atat de reale ca ma poarta in lumea magica a povestilor. Povesti cu Dumnezeu, sfinti, povesti cu icoane. Chipul tau tandru face parte din ele: frumos, dulce, curat si senin.
    Ramii icoana copilariei mele si sa stralucesti vesnic.

    Te iubim mult Doina, Viorel, Diana si Denisa

    RăspundețiȘtergere
  2. Vă mulţumesc pentru vorbele frumaose, şi voi sunteţi alte frumoase flori, ce veţi contura şi conturaţi alte frumaose poveşti.

    RăspundețiȘtergere
  3. [VA APRECIEZ FOARTE MULT LUCRARILE DAR SI CALITATILE DE PROFESOARA.SUNTETI O MARE ARTISTA CARE S-A NASCUT CU UN MARE TALENT IN EA SI CRED CA VETI FACE CA DIN MANA DUMNEAVOASTRA NOI TALENTE SA RASARA IN DOMENIUL ARTEI PLASTICE ETC...]

    RăspundețiȘtergere

ASTEPT INTREBARI ...OFER RASPUNSURI